Üniversite Onaylı
E-Devlet Onaylı
Online Sınav
00Gün - 08Saat - 58dk. - 31sn.
Genel
Spikerlik kursu, spikerlik mesleğinin gerektirdiği bilgi ve becerilere sahip olmayı sağlayan eğitim programıdır. Televizyon dünyasında kurumsal eğitim programına dahil edilen eğitimin sonunda sertifika da verilir. Üniversite onaylı spikerlik kursu sonunda kursiyerler mesleğin gereklerini yerine getirebilecek beceriye sahip olurlar.
Eğitim İçeriği
Spiker TDK tarafından “radyo ve televizyonda programları, haberleri sunan kimse” olarak tanımlanmıştır. Spikerlik mesleği ile sunuculuk mesleği genellikle karıştırılır. Spikerler önceden hazırlanmış metinleri okuyan kişilerdir. Sunucular belli bir yazılı metne bağlı kalmadan sunum yaparlar. İki mesleğin yapılma biçimi farklı olsa da mesleğin gereklilikleri aynıdır. Bu nedenle spikerlik eğitimi veren kurslar spikerlik ve sunuculuk kursu ibaresiyle de eğitim verebilirler.
Sunuculuk ve spikerlik eğitimi uzaktan eğitim olarak da verilir. Eğitimin online ortamda verilmesinin pek çok avantajı vardır. Online eğitim eğitime erişimde sınırlamaları ve ekstra masrafları ortadan kaldıran bir eğitim biçimidir. Online sunuculuk kursu sayesinde eğitimin sonunda da eğitim içeriklerine zaman ve mekândan bağımsız erişmek mümkündür. Eğitim sürecinin sonunda kursiyerlerin tabi tutulduğu sertifika sınavı da yine online ortamda gerçekleştirilir.
Spikerlik sunuculuk kursu eğitim içeriği diksiyon ve spikerlik-sunuculuk olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır.
Diksiyon
Spikerlik sunuculuk
İş Olanakları
Spikerlik kursu sonunda alınan sertifika sayesinde spiker veya sunucu unvanıyla çalışmak mümkün olur. Spikerlik sertifikası olan kişilerin çalışabilecekleri alanlar şöyledir:
Kimler Katılabilir?
Spikerlik eğitimi programlarıyla doğru sesletimin öneminden hitabete, beden dilinden artikülasyona kadar pek çok konuda bilgi edinilir. Eğitimin bu denli geniş kapsamlı olması katılımcı profillerinin de farklılaşmasını sağlamıştır. Dijital medya sektörünün hızlı yükselişiyle online içerik üreticileri de kursa ilgi göstermiş ve katılımcı profili genişlemiştir. Herhangi özel bir koşulu bulunmayan, okuryazar olan ve mesleği icra etmeye engel teşkil eden sağlık sorunu bulunmayan herkes kursa katılabilir. Kamera önünde konuşma teknikleri hakkında detaylı bilgi edinmeleri önerilen kişiler;
Çoğu kişi diksiyon, beden dili teknikleri ve seslendirme kursu ile eş zamanlı olarak siperlik eğitimi almayı tercih etmektedir.
Nasıl Katılırım?
Sertifikasyon
Spikerlik veya sunuculuk yapabilmek için sertifikaya sahip olmak gerekir. Sertifika almanın tek yolu eğitim almaktır. Sertifikasyon süreci ise şöyle ilerler:
Spikerlik belgesi olarak da ifade edilen spikerlik sertifikası spikerlik kurs programında eğitim alındığının göstergesidir. Sertifika bireylerin meslekle ilişkili şu konularda bilgi sahibi olduklarını gösterir: Etkili konuşma, sunum becerileri, diksiyon kullanımı ve beden dili.
Sertifika Geçerliliği
Milli Eğitim Temel Kanunu kapsamında iş yerlerine işe alımlarda kendilerine sunulan sertifikaları kabul etmekle yükümlüdür. Bu noktada önemli olan sertifikanın üzerinde onayın bulunmasıdır. Üniversite onaylı spikerlik sertifikası e-devlet üzerinden sorgulanabilir ve ömür boyu geçerliliğe sahip olan yasal bir belgedir.
Ömür Boyu Erişim
Ücretsiz Egzersiz Dosyaları
Mobil, Tablet ve TV'den Erişim
Üniversite Onaylı Sertifika
19 Yıllık Deneyim