Üniversite Onaylı
E-Devlet Onaylı
Online Sınav
00Gün - 08Saat - 58dk. - 31sn.
Kampüs Sertifika - Eğitim İçeriği
CNC açılımı computer numerical control olup bilgisayarlı numerik kontrol anlamına gelir. Bilgisayar destekli sistemler söz konusu olduğunda akla ilk gelen sistemlerden biri CNC sistemleridir. CNC tezgâhının kullanımında kontrol ünitesinden yararlanılır. Bu nedenle CNC operatörleri CNC tezgâh operatörü veya CNC torna operatörü olarak da anılır.
CNC operatörü olmanın ilk yolu endüstri meslek liselerinden mezun olmaktır. Endüstri meslek lisesi mezun olmayanlar da mesleki yeterlilik belgesi olarak adlandırılan CNC operatör belgesi ile CNC operatörü olabilmektedir. İşte bu noktada CNC operatörü eğitimi verilen CNC operatörü kursu devreye girer.
CNC operatörü kursu , meslek lisesi çıkışlı olmayanlar için CNC operatörü nasıl olunur sorusuna yanıt niteliğindedir. Kursiyerler, eğitim sonunda verilen CNC operatörü belgesi ile CNC operatörü unvanına sahip olur. CNC kavramını ilk defa duyanlar için CNC operatörü ne iş yapar merak konusudur. CNC operatörünün görevleri genel olarak şöyle sıralanabilir:
CNC makinesini kullanıma hazırlamak, makinesin
CNC makinesine vakıf olmak
Mekanik çizimler doğrultusunda hatasız üretim sağlamak
Freze ve torna kurulumunu ayarlamak
Makineleri programlayarak kanal açma işlemlerini yerine getirmek
Örnek iş parçalarını ayarlamak
Stok temin etmek ve stok planlamasını kontrol etmek
Makineyi iş güvenliği ve işçi sağlığı standartlarına uygun biçimde kullanmak
CNC operatörü kursu ile CNC eğitimi alan kursiyerler tüm bu görev ve sorumlulukları yerine getirmeleri için gereken tüm teorik bilgiyi öğrenmiş olurlar. Kursun kazanımlarını genel olarak şöyle sıralayabiliriz:
Teknik resim temel bilgilerini kullanabilecek bilgiye sahip olmak
Bilgisayarlı makine imalatı ölçü aletlerini kullanmak üzere gerekli bilgiye sahip olmak
CNC makinelerinin mekanik özelliklerine hâkim olmak
CNC makine genel tuşlarını yapabilecek ve ISO dili ile program yapabilecek bilgiye sahip olmak
CNC operatörü kursu yasal dayanağı Tehlikeli ve Çok Tehlikeli Sınıfta Yer Alan İşlerde Çalıştırılacakların Mesleki Eğitimlerine Dair Yönetmelik’tir. Bu kapsamda yönetmeliğe uygun olarak iş güvenliği de teorik bilgilere dahildir. Teorik bilgilerin yanı sıra simülasyon uygulamalarına da yer verilir. Simülasyon uygulamaları sayesinde bilgisayar ortamında parça programları yapmak mümkün olur.
CNC operatörlüğü iş makinesi resmi çizilebilmesini ve CNC torna ve freze tezgahlarına hakim olunmasını gerektirir. Ders içerikleri de bu doğrultuda belirlenmiştir. Kursiyerlerin CNC tezgâhlarını kullanabilecek düzeye gelmelerini sağlamak amacıyla verilen CNC operatör belgesi eğitim programında konu başlıkları şöyledir:
CNC Torna ve Dİk İşleme Merkezi
CNC Çalışma Mantığı
Geometrik Koordinatlar
Makinaların Çalışma Prensibi
Makina Ana Fonksiyonları -G- Kodları Tanıtımı
Makina Yardımcı Fonksiyonları -M- Kodları Tanıtımı
Makinada İş Parçası Sıfırlama
Takım Boyu Ölçme
Programlama (ISO Kodları)
Uygulama – Atölye Ortamında
CNC Dik İşleme Uygulamaları
CNC Torna Uygulamaları
İş Olanakları
CNC operatörü çalışma alanları makine sanayi ve vinç sistemleri üzerine çalışan firmalardır. Devlette iş imkânı olmaması nedeniyle özel sektörde çalışılır. CNC operatörü maaşları, deneyim ve çalışılan kurum politikaları doğrultusunda farklılık gösterir. İngilizce bilen CNC operatörlerinin uluslararası alanda faaliyet gösteren firmada çalışmaları mümkündür.
Kimler Katılabilir
CNC operatörü olmak isteyen herkes CNC eğitimi alabilir. CNC operatörlüğü cihazın bilgisayar destekli olarak kullanılıp üretim yapılmasına dayanır. Dolayısıyla eğitime lise mezunu olan kişilerin katılmaları önerilir. Nitekim CNC eğitim sürecinde bilgisayar üzerinden simülasyon programlarının kullanılması gerekir. Eğitime isteyen herkes katılabilse de katılımcı profili genel olarak şöyledir:
Makina mühendisleri
Makina teknisyen ve teknikerleri
Kaynakçılar
Teknik öğretmenler
Endüstri mühendisleri
Üretim Sorumluları
Savunma sanayi sektöründe çalışanlar
Mobilyacılar
Yan sanayi sektöründe çalışanlar
CNC operatörlüğü kursu ile eğitim alan herkesin mesleği başarılı şekilde icra etmesi mümkün olmayabilir. Meslekle uyumlu bazı kişisel özelliklere sahip olunması önem taşır. Ekip çalışmasına uyum sağlayamayan, detaycı ve dikkatli olmayan kişilerin meslekte başarılı olması mümkün olmayacaktır. CNC operatörlüğü sertifikası eğitim programı kayıt sürecinde ağır ve tehlikeli işlerde çalışabilir raporu da istenir. Raporu olmayanlar eğitme katılım sağlayamazlar.
Nasıl Katılırım?
Sayfada bulunan "hemen al" butonuna tıklayarak ister sanal pos isterseniz EFT- Havale yöntemi ile ödeme işlemini gerçekleştirebilir ve eğitime katılabilirsiniz.
İletişim sayfamızda yer alan numaralardan birini arayarak eğitim danışmanlarımız ile görüşebilir ve birlikte satın alma işlemini tamamlayabilirsiniz.
Satın alma işleminin tamamlanmasından sonra size verilecek kullanıcı adı ve şifre ile sisteme girerek eğitim sürecinizi başlatabilirsiniz.
Sertifikasyon
CNC operatörlüğü sertifika olmadan yapılamaz. Bu nedenle CNC operatörlüğü kursu eğitim programının sonunda sertifika verilir. Teorik eğitimin ardından değerlendirme sınavı yapılır. Değerlendirme sınavından 50 puan ve üzeri not alan katılımcılar başarılı sayılır ve CNC operatörlüğü sertifikası (CNC operatörü mesleki yeterlilik belgesi) almaya hak kazanır.
Kurs bitirme belgesi niteliği taşıyan sertifika eğitim alındığının ve alanda uzmanlık kazanıldığının göstergesidir. CNC operatörlüğü sertifikasındaki üniversite onayı, sertifikanın e-devlet üzerinden sorgulanabildiğini ve tüm şirketlerde geçerli olduğunu gösterir. Siz de CNC operatörü olmak için CNC operatörlüğü belgesine ihtiyaç duyuyorsanız sertifika programımıza katılabilirsiniz.
Ömür Boyu Erişim
Ücretsiz Egzersiz Dosyaları
Mobil, Tablet ve TV'den Erişim
Üniversite Onaylı Sertifika
19 Yıllık Deneyim