Üniversite Onaylı
E-Devlet Onaylı
Online Sınav
00Gün - 08Saat - 58dk. - 31sn.
Genel
Doula eğitimi olarak da adlandırılan doğum koçluğu eğitimi, meslek edindirme kursları kapsamında düzenlenen eğitim programlarından biridir. Zaman zaman sağlık kurumlarında kurumsal eğitim programlarında da dahil edilebilir. Kurs programı sonunda kursiyerler sertifika sınavına tabi tutulurlar. Değerlendirme ve belgelendirme amacı taşıyan sertifika sınavında başarılı olanlar doğum koçluğu sertifikasını almaya hak kazanırlar.
Eğitim İçeriği
Doula olarak da adlandırılan doğum koçu, hamilelik ve doğum süreçlerinde anne adaylarına destek veren meslek elemanlarıdır. Doğum koçluğu hizmetleri, egzersizlerin uygulatılmasından emzirme tekniklerinin öğretilmesine kadar birçok görevi kapsamaktadır. Bir doğum koçu doula, anne adaylarının ihtiyaç duyduğu bilgi ve psikolojik desteği vermekle sorumludur.
Doğum koçluğu eğitimi, sağlık alanında düzenlenen bir meslek kursudur. Kurs programında amaçlanan, anne adaylarına doğum süreci boyunca destek sağlayarak sürecin daha kolay ilerlemesini sağlayabilecek profesyonel doğum koçu yetiştirmektir. Eğitim sürecinde kursiyerlerin doğum hakkında bilmeleri gereken tüm detaylara vakıf olmaları sağlanır.
Doğum koçluğu eğitim programı online olarak da verilir. Uzaktan eğitim, eğitimde esneklik avantajına sahiptir. Yani, eğitim içeriklerine ulaşmak için zamana ve mekâna bağlı olmak gerekmez. Uzaktan eğitime katılmanın sağladığı avantajlar şunlardır:
Doğum koçluğu eğitiminde kursiyerlerin annelere destek vermeleri için gereken bilgilere sahip olmaları sağlanır. Eğitim içeriğinde şu konu başlıkları ele alınır:
Üzerinde durulan konu başlıkları sayesinde özellikle de şu sorular yanıt bulmuş olur:
Doğum koçu adayları, aldıkları doğum koçluğu eğitimi sayesinde hastanelerin özel prosedürleri ve müdahalelerin içeriklerine vakıf olurlar.
İş Olanakları
Doğum koçluğu eğitimi, doğum koçu unvanıyla çalışmayı sağlayan bir eğitimdir. Doğum koçlarının istihdam alanları doğum koçluğu merkezleri ve sağlık kuruluşlarıdır. Doğum koçları aynı zamanda serbest olarak evde doula hizmeti verebilirler. Girişimci bireyler kendi danışmanlık merkezlerini de açabilirler. Doğum koçlarının temel görevi, doğum sürecinde yapılması ve yapılmaması gerekenler konusunda aileleri bilgilendirmektir.
Kimler Katılabilir?
Doğum koçluğu sertifika programına katılıp sertifika edinmek isteyenlerin, en az ilkokul mezunu olup 18 yaşını tamamlamış olmaları gereklidir. Doğum koçluğu hizmeti verenler genellikle doktorlar, ebeler, hemşireler, diyetisyenler, fizyoterapistler, psikologlar ve psikolojik danışmanlardır. Nitekim kursun katılımcı profili şöyledir:
Mezun olunan bölüm, kursa katılımda önemli değilse de sağlık çalışanı olmak avantaj sağlar. Doğum koçluğu, gebelik planlaması yapan çiftler ve gebeler için kişisel gelişim programı niteliği de taşır.
Nasıl Katılırım?
Sertifikasyon
Sertifika kurs bitime belgesi niteliği taşıyan ve üzerinde üniversite onayının bulunduğu bir belgedir. Dolayısıyla doğum koçluğu sertifikası almak için eğitim almak gereklidir. Sertifikasyon süreci şöyle ilerler:
Doğum koçu sertifikası, bireyin gebelik ve doğum sürecine vakıf olduğunu ve doğum koçu olarak çalışmak üzere gereken bilgi ve beceriyi kullanabileceğini gösterir. Sertifika istihdamı destekleyici niteliktedir. Sertifikası olanlar doğum koçluğu mesleğini icra edebilirler. Doula eğitimi ve sertifika, sağlık çalışanlarına ek uzmanlık kazandırmış olur.
Sertifika Geçerliliği
Eğitim sonunda verilen sertifikadaki üniversite onayı, sertifikanın ömür boyu geçerli olduğunu ifade eder. Eğitim sonunda alınan üniversite onaylı doğum koçluğu sertifikası devlet üzerinden sorgulanabilir. Milli Eğitim Temel Kanununa göre iş yerleri üniversite onaylı sertifikayı kabul etmek zorundadır.
Ömür Boyu Erişim
Ücretsiz Egzersiz Dosyaları
Mobil, Tablet ve TV'den Erişim
Üniversite Onaylı Sertifika
19 Yıllık Deneyim