Üniversite Onaylı
E-Devlet Onaylı
Online Sınav
00Gün - 08Saat - 58dk. - 31sn.
Genel
Raylı sistemlerde işletme kursu, raylı sistemler teknolojisi alanında raylı sistemleri işletmekle sorumlu meslek elemanını yetiştiren eğitim programıdır. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu çerçevesinde düzenlenen raylı sistemlerde işletme kursu tehlikeli işlerin gerçekleştirildiği şirketlerde kurumsal eğitim olarak da verilir. Üniversite onaylı raylı sistemlerde işletme kursu sonunda kursiyerler TCDD emniyet yönetim sistemi talimat ve yönetmeliklerine göre mesleği icra edebilecek yeterliliğe sahip olurlar.
Eğitim İçeriği
Yüksek hızlı trenler, konvansiyonel trenler, yük ve yolcu trenleri raylı sistemlerdir. Raylı istemlerde işletme raylı sistem işlerinin yapılmasıdır. Bu işleri şöyle sıralamak mümkündür:
Raylı sistemlerde işletme meslek elemanları İSG açısından dikkat edilmesi gerekenlere hakimdir. İş güvenliği kanunu ve kapalı iş yerlerine giriş ş talimatı meslekte önem taşır. Meslek elemanı iletişim kurallarını da bilmelidir.
Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde raylı sistemlerde işletme kursu eğitim programı en az 40 saat olarak planlanmıştır.
Raylı sistemlerde işletme kursu eğitim programı müfredatındaki konu başlıkları şunlardır:
Eğitim sonunda kursiyerler;
İş Olanakları
Raylı sistemlerde işletme kursu sonunda verilen sertifika raylı sistemler teknolojisi üzerinde faaliyet gösteren kurum ve kuruluşlarda çalışmayı sağlar. Çalışma yeri çoğunlukla metro işletmeleridir. Şehir içi ve dışı raylı ulaşımın yanı sıra raylı sistemler taşımacılığı faaliyet alanı olan fabrikalarda çalışmak da mümkündür.
Kimler Katılabilir?
Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde raylı sistemlerde işletme kursu eğitim programına katılımda özel bir koşul yoktur. En az ilkokul mezunu olduğunu belgeleyen herkes kursa katılabilir. Zihinsel ve fiziksel yeterlilik de önem taşır. Kursiyerlerin şu kişisel özelliklere sahip olması da önem taşır:
Nasıl Katılırım?
Sertifikasyon
İstihdamda mesleki eğitim almış kişiler tercih edilir. Bu durum raylı sistemler alanı için de geçerlidir. Bu alanda çalışabilmek için sertifika almak gerekir. Raylı sistemlerde işetme sertifikası almak için eğitimin ardından girilen sınavda geçerli notu almak gerekir. 100 üzerinden en az 45 puan alan kursiyerler üniversite onaylı raylı sistemler sertifikası alabilirler.
Sertifika Geçerliliği
Sertifikanın geçerliliği üzerindeki üniversite onayı ile belli olur. Üniversite onaylı bir sertifikanın e-devlet üzerinden sorgulanması mümkündür. 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu kapsamında kurumlar bu sertifikayı yasal evrak olarak kabul eder.
Ömür Boyu Erişim
Ücretsiz Egzersiz Dosyaları
Mobil, Tablet ve TV'den Erişim
Üniversite Onaylı Sertifika
19 Yıllık Deneyim