Üniversite Onaylı
E-Devlet Onaylı
Online Sınav
00Gün - 08Saat - 58dk. - 31sn.
Genel
Kuyu bakım işleri kursu, madencilik sektöründe kuyu ve bürlerin bakımlarının yapılmasından, arızaların giderilmesinden ve kuyuların güvenlik içinde hizmet vermesinden sorumlu meslek elemanını yetiştiren eğitim programıdır. Kuyu bakım işçisi yetiştiren sertifika programı, kurumsal eğitim olarak da verilir. Kursta 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu esas alınmıştır. Üniversite onaylı kuyu bakım işleri kursu eğitim programının sonunda kursiyerler sahip oldukları sertifika sayesinde yer altı maden işletmelerinde kuyu bakım işçisi olarak çalışabilirler.
Eğitim İçeriği
Kuyu, kömür ve taş gibi malzemelerin düşey yönde nakliyatının yapılmasını sağlamak amacıyla tahsis edilmiş yapılardır. Kuyu ve bürlerin bakımı, onarımı, montajı ve demontajı iş sağlığı ve güvenliği kurallarına uygun olarak meslek elemanları tarafından yapılır. Yüksek basınçlı kompresör sistemi ile yapılan sondaj kuyu inkişafı(temizliği); kuyudaki bakterilerin temizlenmesi, oksitlenmiş maddelerin dışa atılması, kuyu içine giren su miktarının artması gibi avantajlar sağlar.
Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde kuyu bakım işleri kursu eğitim programının süresi en az 40 saat olarak planlanmıştır.
Kuyu bakım işleri tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfında yer alan işletmelerin bünyesinde gerçekleştirilir. Bu nedenle eğitim programında iş yeri güvenliğini tehdit eden unsurlara, acil durumlarda yapılması gerekenlere, yangın güvenliğine, iş kazası ve meslek hastalıklarına değinilir. Kuyu bakım işleri ile ilgili konular şu başlıklardan oluşmaktadır:
Kömür
Yer Altında Kullanılan Madencilik Terimleri ve Deyimleri
Ocak Gazları
Havalandırma Çeşitleri
Patlayıcı Madde
Tahkimat
İş Olanakları
Kuyu bakım işleri kursu sonunda verilen sertifika madencilik sektöründe maden çıkarma alanında çalışmaya olanak tanır. Kuyu bakım işçisi unvanına sahip kişilerin çalışma alanı yeraltı maden işletmeleridir.
Kimler Katılabilir?
Kuyu bakım işleri kurs programının sonunda çalışılacak alanın tehlikeli sınıfında olması nedeniyle kursiyerlerin fiziksel ve zihinsel yeterliliğe sahip olmaları önem taşır. En az ilkokul mezunu olup yer altında çalışabilir raporuna sahip olanlar kursa katılabilirler.
Nasıl Katılırım?
Sertifikasyon
Yer altı maden işletmelerinde madencilik ve maden çıkarma alanında çalışmak isteyenler sertifikaya ihtiyaç duyar. Sertifikaya sahip olmak için eğitim programının sonunda yapılan sertifikada geçerli notu almak gerekir. Online eğitimin ardından yapılan sınavda en az 45 puan almak sertifika alma hakkı kazandırır.
Sertifika Geçerliliği
Kuyu bakım işçisi unvanıyla çalışanlar kuyu bakım işleri belgesi olarak da adlandırılan sertifikaya sahiplerdir. Bu sertifika üzerindeki onay sayesinde yasal nitelik taşır. Sertifikanın geçerliliği ömür boyu sürer ve 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu gereğince iş yerleri sertifikayı zorunlu olarak kabul eder. Üniversite onaylı kuyu bakım işleri sertifikası e-devlet üzerinden sorgulanabilir.
Ömür Boyu Erişim
Ücretsiz Egzersiz Dosyaları
Mobil, Tablet ve TV'den Erişim
Üniversite Onaylı Sertifika
19 Yıllık Deneyim