Üniversite Onaylı
E-Devlet Onaylı
Online Sınav
00Gün - 08Saat - 58dk. - 31sn.
Genel
İç denetçi eğitimi, iş profesyonelleri için kişisel gelişim eğitimlerinden biridir. İç denetçi olmak isteyen kişilere hitap eden eğitim zaman zaman kurumsal eğitim programlarına da dahil edilebilir. İç denetçi kursu eğitim programı, yüz yüze eğitimin yanı sıra online olarak da düzenlenir. İç tetkikçi eğitimi olarak da adlandırılan eğitimin sonunda kursiyerler sertifika sınavına tabi tutulurlar. Değerlendirme ve belgelendirme amacı taşıyan sertifika sınavında başarılı olanlar sertifika almaya hak kazanırlar. Sertifika kursunda verilen eğitim temel bilgilendirme amacı taşır. CIA sınavı, söz konusu eğitimden ve sertifika sınavından bağımsızdır.
Eğitim İçeriği
İç denetçi unvanına sahip olmak için katılım sağlanan eğitim programı iç denetçi eğitimi olarak adlandırılır. Eğitim sürecinde Uluslararası Standardizasyon Örgütü (ISO) tarafından belirlenen denetim kriterleri aktarılır. Eğitimler İSO 9001 2015 kalite yönetim sistemi, 2015 çevre yönetim sistemi, ISO 22000 gıda güvenliği yönetim sistemi gibi isimlere sahiptir.
İç tetkik eğitimlerinin tümünde İSO 19011 standardı baz alınır. Bu nedenle tüm iç tetkik eğitimleri aynı içeriğe sahiptir. Sadece ISO 19011 2018 iç denetçi eğitimi almak tüm yönetim sistemleri için iç tetkikçi unvanına sahip olma yolunu açabilecektir. Sertifikalı iç denetçi olmak için CİA sınavına katılmak gereklidir.
İç denetçi nasıl olunur sorusuna yanıt niteliğindeki iç denetçi eğitimi online olarak da verilir. Online iç denetçi eğitimi, eğitimde esneklik avantajına sahiptir. Yani, eğitim içeriklerine ulaşmak için zamana ve mekâna bağlı olmak gerekmez. Uzaktan eğitimle iç denetçi eğitimi almanın sağladığı avantajlar şunlardır:
ISO 190112018 iç denetçi eğitiminde yönetim sistemlerinin denetlenmesi için kullanılan SO 19011:2018 standartları öğretilir. Eğitim programı ile amaçlanan katılımcıların iç denetim yapabilecek yeterliliğe sahip olmalarını sağlamaktır. Bu amaca yönelik olarak yönetim sistemleri iç tetkikleri, denetim planlama ve denetim denetleme konuları üzerinde durulur. Bu konu başlıkları sayesinde özellikle de şu sorular yanıt bulmuş olur:
İş Olanakları
İç denetçiler hem kamu kurumlarında hem de özel sektörde çalışma imkanına sahip olurlar. Temel görevleri risk yönetimi ve iç işleyiş süreçlerini denetlemektir. Kamu kurumları kendi sınavlarına göre iç denetçi alımı yapar.
Kimler Katılabilir?
İç denetçi eğitimi almak ve sertifika ile mesleği icra etmek için özellikle mezun olmak gereken bir bölüm yoktur. En az üniversite mezunu olan (öncelik tanınan bölümler İşletme, Ekonomi, Maliye, İktisat) ve temel bilgisayar programlarını kullanabilen herkes eğitim programına katılım sağlayabilir. Bununla birlikte iç denetçi sertifikası eğitim programının hitap ettiği hedef kitle bellidir. Nitekim eğitim kalite yönetim sistemi ile ilgili olduğundan herkesin talep gösterdiği bir eğitim de değildir. Eğimin katılımcı profili şöyledir:
İç denetçi olmak üzere kurs programına katılacak kişilerin mesleki niteliklerle uyumlu kişilik özelliklerine sahip olması da önemlidir. Bu özellikler şunlardır:
Eğitim almak için madde madde sıralanabilecek şartlar yoktur; fakat kamuda iç denetçilik yapmak için taşınması gereken şartların eğitime katılacak bireylerde olması önem taşır:
Nasıl Katılırım?
Sertifikasyon
Sertifika kurs bitime belgesi niteliği taşıyan ve üzerinde üniversite onayının bulunduğu bir belgedir. Dolayısıyla iç denetçi sertifikası almak için denetçi eğitimi almak gereklidir. Sertifikasyon süreci şöyle ilerler:
Sertifika Geçerliliği
İç denetçi eğitimi sonunda verilen sertifikadaki üniversite onayı, sertifikanın ömür boyu geçerli olduğunu ifade eder. Eğitim sonunda alınan üniversite onaylı iç denetçi sertifikası e devlet üzerinden sorgulanabilir. Milli Eğitim Temel Kanununa göre iş yerleri üniversite onaylı iç denetçi sertifikasını kabul etmek zorundadır.
Ömür Boyu Erişim
Ücretsiz Egzersiz Dosyaları
Mobil, Tablet ve TV'den Erişim
Üniversite Onaylı Sertifika
19 Yıllık Deneyim