Üniversite Onaylı
E-Devlet Onaylı
Online Sınav
00Gün - 08Saat - 58dk. - 31sn.
Genel
Matbaa sektörüne meslek elemanı yetiştiren baskı öncesi ve baskı sonrası kursu, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu esas alınarak düzenlenmiştir. Sektördeki bazı iş yerlerinde kurumsal eğitim olarak da verilir. Üniversite onaylı baskı öncesi ve baskı sonrası kursu sonunda mesleğin gerektirdiği bilgiye sahip olmak mümkün olur.
Eğitim İçeriği
Matbaa sektöründe baskı öncesinde de sonrasında da yapılması gereken birtakım işlemler vardır. Her iki durumda da iş talimatı ve makine kullanım talimatı ile iş güvenliği kuralları dikkate alınır. Baskı öncesinde ve sonrasında süreç şöyle ilerler.
Baskı sonrası süreci
Baskı öncesinden sorumlu meslek elemanları ile baskı sonrasından sorumlu meslek elemanları farklı görev ve sorumlulukları yerine getirirler.
Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde baskı öncesi ve baskı sonrası kursu ayrı eğitimler olarak verilir. Bu durum yalnızca iş süreçlerinin farklı olmasından kaynaklanır. Eğitim süresi iki eğitim için de en az 40 saat olarak belirlenmiştir.
Tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfında yer alan matbaa işletmelerinde iş güvenliği kurallarını uygulamak zorunludur. Bu nedenle mesleki ve teknik konulara ek olarak iş kazaları, meslek hastalıkları, iş yeri güvenliği ve yangın güvenliği konuları işlenir. Mesleki yeterlilik kazandıran eğitim konuları ise şöyledir:
Baskı öncesi kursu ve baskı sonrası kursu eğitim sürecinin sonunda kursiyerler;
İş Olanakları
Baskı öncesi kursu ile baskı sonrası kursu eğitim programının sonunda verilen sertifika matbaa sektöründe çalışma imkânı sağlar. Baskı öncesi ve sonrası kursu meslek elemanları şu çalışma alanlarında mesleği icra edebilirler:
Kimler Katılabilir?
Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde baskı öncesi ve baskı sonrası kursu matbaa işlerini yapmak için fiziksel ve zihinsel yeterliliğe sahip olmayı gerektirir. Kursiyerlerden kayıt sırasında nüfus bilgilerinin yanı sıra diploma istenir. En az ilkokul mezuniyet belgesinin bulunması kursa katılmak için yeterlidir.
Nasıl Katılırım?
Sertifikasyon
Matbaa sektöründe baskı öncesi ve sonrasında yapılan işlemlerde mesleki eğitim almış olmak önem taşır. İlgili bölümlerden mezun olmayanlardan sertifika istenir. Sertifika alabilmenin tek yolu online eğitim süresi tamamlandıktan sonra yine online ortamda gerçekleştirilen sertifika sınavında en az 45 puan almak gerekir.
Sertifika Geçerliliği
Baskı öncesi sertifikası ve baskı sonrası sertifikası, matbaa sektöründe faaliyet gösteren kurumlarda geçerlidir. Bu geçerlilik sertifikanın üniversite onaylı olmasına bağlıdır. Üniversite onaylı baskı öncesi veya baskı sonrası sertifikası e-devlet üzerinden sorgulanabilir. Milli Eğitim Temel Kanunu gereğince işletmeler sertifikayı kabul etmek zorundadır.
Ömür Boyu Erişim
Ücretsiz Egzersiz Dosyaları
Mobil, Tablet ve TV'den Erişim
Üniversite Onaylı Sertifika
19 Yıllık Deneyim